Napjainkban már minden gyümölcsfélének létezik rezisztens fajtája, azaz olyan változata, ami ellenáll az adott növényre jellemző betegségeknek vagy kártevőknek. Ez így van az almafák esetében is, és a rezisztens almafajtáknak köszönhetően biztosabb sikerre tehetnek szert a termesztők.

A rezisztens almafajták között kedvelt típus az Artemisz. Gyönyörű, sötét színű héja és fehér húsa van, így ideális almaszirom készítésére. Lassan barnul, roppanós, ízre pedig enyhén savanykás. A fa ellenáll a ventúriás varasodásnak, illetve nem fogékony a lisztharmatra sem. Virágai fogékonyak a tűzelhalásra, de a hajtásai rezisztensek. A Cordelia rezisztens almafajta igen sokoldalú: almája remek frissen fogyasztva, pürének, sűrítménynek és aszalva is. Roppanósság, közepes lédússág és édes-savanyú ízek jellemzik. Szintén ellenáll a ventúriás varasodásnak, a lisztharmatnak, a tűzelhalásra pedig mérsékelten rezisztensek a hajtások, virágai súlyos esetben fertőződhetnek vele. A Hesztia az egyik szezonkezdő rezisztens almafajta, főleg frissen fogyasztásra ajánlott, de sűrítményhez és aszaláshoz is nagyszerű. Gyümölcse nagyon finom, roppanó, lédús, édes-savas. Erősen varasodásrezisztens, ellenáll a lisztharmatnak. Hajtásai és virágai is védettek a tűzelhalással szemben. A Rosmerta rezisztens almafajta nevét kevésbé ismerik, de egyébként igen elterjedt típus. Frissen és sűrítményben is kedvelt, sötétpiros gyümölcsei édes-savas ízűek. Szintén rezisztens a varasodásra, de a lisztharmatra mérsékelten fogékony. Tűzelhalással szemben is mérsékelten rezisztens.

A rezisztens almafajták mellett meg kell említeni a toleráns fajtákat is, amiknél ugyan előfordulhat fertőződés, de ennek tünetei általában kevésbé jelennek meg a gyümölcsökön.

Amennyiben felkeltettük az érdeklődését, bővebb információért látogasson el faiskolánk honlapjára, a www.baloghfaiskola.hu oldalra! Ha további kérdése van, keressen minket bizalommal a 0630/219-4129-es telefonszámon vagy írjon nekünk a balogh.zoltan19@gmail.com e-mail címre!