Szabadidő

A rezisztens almafajtákról

rezisztens almafajták

Napjainkban már minden gyümölcsfélének létezik rezisztens fajtája, azaz olyan változata, ami ellenáll az adott növényre jellemző betegségeknek vagy kártevőknek. Ez így van az almafák esetében is, és a rezisztens almafajtáknak köszönhetően biztosabb sikerre tehetnek szert a termesztők.

A rezisztens almafajták között kedvelt típus az Artemisz. Gyönyörű, sötét színű héja és fehér húsa van, így ideális almaszirom készítésére. Lassan barnul, roppanós, ízre pedig enyhén savanykás. A fa ellenáll a ventúriás varasodásnak, illetve nem fogékony a lisztharmatra sem. Virágai fogékonyak a tűzelhalásra, de a hajtásai rezisztensek. A Cordelia rezisztens almafajta igen sokoldalú: almája remek frissen fogyasztva, pürének, sűrítménynek és aszalva is. Roppanósság, közepes lédússág és édes-savanyú ízek jellemzik. Szintén ellenáll a ventúriás varasodásnak, a lisztharmatnak, a tűzelhalásra pedig mérsékelten rezisztensek a hajtások, virágai súlyos esetben fertőződhetnek vele. A Hesztia az egyik szezonkezdő rezisztens almafajta, főleg frissen fogyasztásra ajánlott, de sűrítményhez és aszaláshoz is nagyszerű. Gyümölcse nagyon finom, roppanó, lédús, édes-savas. Erősen varasodásrezisztens, ellenáll a lisztharmatnak. Hajtásai és virágai is védettek a tűzelhalással szemben. A Rosmerta rezisztens almafajta nevét kevésbé ismerik, de egyébként igen elterjedt típus. Frissen és sűrítményben is kedvelt, sötétpiros gyümölcsei édes-savas ízűek. Szintén rezisztens a varasodásra, de a lisztharmatra mérsékelten fogékony. Tűzelhalással szemben is mérsékelten rezisztens.

A rezisztens almafajták mellett meg kell említeni a toleráns fajtákat is, amiknél ugyan előfordulhat fertőződés, de ennek tünetei általában kevésbé jelennek meg a gyümölcsökön.

Amennyiben felkeltettük az érdeklődését, bővebb információért látogasson el faiskolánk honlapjára, a www.baloghfaiskola.hu oldalra! Ha további kérdése van, keressen minket bizalommal a 0630/219-4129-es telefonszámon vagy írjon nekünk a balogh.zoltan19@gmail.com e-mail címre!