Ön már tudja, hogy idén milyen édesség kerül az ünnepi asztalra? Mit szólna egy eredeti olasz süteményhez, ami nem csak páratlanul finom, hanem a története, sőt, még az elkészítési módja is izgalmas?

Ha enged a kísértésnek, a panettone garantáltan belopja magát az egész család szívébe, csak győzzön eleget rendelni belőle! De mitől olyan különleges ez a sütemény? Íme, néhány érdekesség és meghökkentő számadat, ami biztosan meghozza a kedvét a kulináris utazáshoz!

A panettone nem kevesebb, mint 1000 éve kezdte meg hódító útját, Milánóban. Bár a történetét illetően sokféle legenda kering, azt bátran állíthatjuk, hogy kevés sütemény büszkélkedhet azzal, hogy ennyi időn át megőrizte népszerűségét.

Az egyik legismertebb történet szerint egy inas, Antonio megmentett egy desszertet, amit a főszakács rútul odaégetett, a maradékból ugyanis összeállított egy édes tésztájú kenyeret. Az így kreált édesség nagy sikert aratott az ünnepi vacsorán, a mese úgy szól, hogy a vendégek „Viva, pane di Toni!” (Éljen Toni kenyere!) felkiáltással ünnepelték az ízletes étket, innen ered a panettone elnevezés.

A panettone tulajdonképpen egy kalács, ami az itthon ismert desszertek közül talán a klasszikus kuglófhoz hasonlít a legjobban. Elkészítése azonban olyannyira hosszadalmas és körülményes, hogy maguk az olaszok is készen vásárolják. Elég csak annyit megemlíteni, hogy a kelesztési idő legalább 48-72 óra, ami valljuk be, keveseknek fér bele az ünnepi készülődés során.

Hagyományosan mazsolával és kandírozott gyümölcsökkel készül a panettone, ám manapság már csak a cukrászmesterek kreativitása szab határt az ízesítésnek. Jelenleg több, mint 150 féle variációból lehet válogatni, és ez csak a kínálatnak az a része, ami hazánkba is eljutott!

A panettone a méreteit illetően is tekintélyt parancsoló, hiszen bár az átlagosnak tekinthető sütemény 750 grammos, kapható 5 kilós változat is. Ez talán elsőre soknak tűnhet, ám abban Ön is biztos lehet, hogy az asztalnál senki sem fogja megállni repeta nélkül, így az édesség hamarabb elfogy, mint gondolná. Érdekesség, hogy a valaha készített legnagyobb panettone 140 kilós és 2 méter magas volt, ezt néhány évvel ezelőtt Milánóban sütötték.

Úgy döntött, hogy idén panettone lesz az ünnepi vacsora fénypontja? Esetleg megkóstolná a szintén nagy múltra visszatekintő és ízletes pandorot is? Fedezze fel a Culinaria Italia webáruházát, és válogasson az óriási kínálatból a www.olaszbolt.hu címen!

Nálunk barátságos panettone árakra és gyors kiszállításra számíthat, így ha még karácsony előtt elfogy a sütemény, könnyedén pótolni tudja. Kérdéseit tegye fel bátran, várjuk megkeresését a +36-30-348-1110-es telefonszámon vagy az info@olaszbolt.hu e-mail címen!