Az arizónai ciprus, nevével ellentétben nem Arizónában él főként, ott csak elvétve lehet belőle találni. Főleg Mexikóban találkozhatunk vele, méghozzá a száraz, félsivatagos területeken. Hazánkban remekül megél, bátran ültethetjük, ha egy látványos, ellenálló örökzöldet szeretnénk.

Az arizónai ciprus leggyakrabban nem nő nagyobbra, mint 12-15 méter, nagyon kedvező körülmények között fordulnak elő 20-30 méteres példányok. Gyorsan nő, kúpos formájú koronát nevel. Sűrű lombja van, térigénye nagy. Kékes- vagy szürkészöld pikkelylevelei vannak. Az arizónai ciprusra nem jellemző a felkopaszodás, így még idős korában is a talajtól kezdve ágas. Tobozai dió nagyságúak, eleinte zöldek, de ahogy érnek, zöldesbarnákká válnak.

Az arizónai ciprus a legellenállóbb ciprusfélék közé tartozik, gondozása nagyon könnyű. Mivel eredeti élőhelyén is hidegek a telek, ezért a hazai viszonyok sem fognak ki rajta, maximum fiatal korában lehet kis mértékben érzékeny a fagyra. Igényli a sok meleget és napfényt, talajban pedig egyáltalán nem válogatós. Megél a meszes talajban is, és a száraz, forró időszakok sem tesznek kárt benne. Ritkán támadja meg betegség vagy kártevő, viszont a viharos szél megtépázhatja. Az arizónai ciprus a nyírást is jól tűri, így akár sövényként is remekül megállja a helyét. A nagyon sűrű lombnak köszönhetően nagyszerű hang- és porfogó, ezért gyakran ültetik forgalmasabb területekre is. Viszonylag hosszú életű növény.

Aki az arizónai ciprus mellett dönt, garantáltan jól jár, ugyanis egy könnyen nevelhető, mutatós fajtára tesz szert vele. A növény egész évben szép, de télen különösen feldobja a kerteket a kellemes, kékeszöld színével.

Ön is érdeklődik az arizónai ciprus iránt? Keresse fel faiskolánkat! Látogasson el a www.tahi.hu weboldalra, ahol bővebb információt talál rólunk! Ha pedig kérdezni szeretne az általunk kínált növények ápolásáról vagy a vásárlás menetéről, forduljon hozzánk bizalommal a 06 26 387 157-es telefonszámon vagy az info@tahi.hu e-mail címen, szívesen segítünk mindenben!